Bicarbonatul pentru hemoroizi: Eficient sau nu?

Hemoroiziisunt o problemă delicată și incomodă pentru mulți oameni. Cei care suferă de această afecțiune caută adesea soluții rapide și eficiente pentru a atenua simptomele și a obține ușurare. Unul dintre remediile populare care circulă în rândul populației este bicarbonatul de sodiu. Însă, este acesta cu adevărat eficient în tratarea hemoroizilor sau este doar un mit? Vom explora în acest articol dacă bicarbonatul este sau nu o opțiune viabilă în gestionarea acestei afecțiuni.

Ce estebicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu, cunoscut și ca bicarbonat de sodiu sau bicarbonat, este o substanță bazică folosită în multe situații acasă și în sănătate. Această substanță se găsește în mod natural în corpul uman, iar utilizarea sa externă este frecventă în diverse tratamente casnice și medicale.

Proprietățile bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este bine cunoscut pentru că este alcalin, adică ajută să neutralizeze acizii și să echilibreze pH-ul. Are și puteri care luptă împotriva inflamațiilor și bacteriilor, motiv pentru care este folosit în tratarea multor probleme de sănătate.

Beneficiile bicarbonatului de sodiu în tratarea hemoroizilor

Există idei că bicarbonatul de sodiu poate ajuta să scadă durerea și inflamația din cauza hemoroizilor. Unii susțin că un baie caldă cu adăugarea bicarbonatului de sodiu poate oferi alinare și poate ajuta la reducerea umflăturilor și a senzației de mâncărime. De asemenea, se spune că bicarbonatul de sodiu poate avea un efect de uscare, ceea ce ar putea contribui la vindecarea mai rapidă a hemoroizilor.

Citeste:  Cele Mai Bune Pastile pentru Diaree

Cum se utilizează bicarbonatul de sodiu pentru hemoroizi?

Pentru cei care vor să folosească bicarbonatul de sodiu pentru tratarea hemoroizilor, există mai multe moduri de a-l utiliza.

Unul este să adaugi puțin bicarbonat de sodiu într-o baie caldă și să stai în apă timp de 15-20 de minute. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului.

blank

Cum facem:

 • Umple o cadă sau un lighean cu apă caldă.
 • Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu.
 • Amestecă bine pentru a dizolva bicarbonatul.
 • Stai în baie timp de 15-20 de minute.
 • Repetă de 2-3 ori pe zi pentru rezultate maxime.

De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit sub formă de comprese sau cataplasmeaplicate direct pe zona afectată.

blank

Cum să faci:

 1. Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o ceașcă mică cu apă caldă.
 2. Înmuie un tifon curat sau o bucată de pânză moale în această soluție.
 3. Așează compresa pe locul afectat și las-o să acționeze timp de 15-20 de minute.
 4. Repetă acest proces de 2-3 ori pe zi pentru rezultate bune.

Este crucial să consulți un medic sau specialist înainte de a utiliza bicarbonatul de sodiu sau orice alt tratament. Ei pot oferi sfaturi personalizate, adaptate la nevoile și starea ta de sănătate.

Alte utilizările benefice ale bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate fi util în tratarea următoarelor afecțiuni:

 1. Arsuri la stomac
 2. Reflux gastroesofagian
 3. Infecții fungice ale pielii
 4. Curățarea și dezinfectarea rănilor mici
 5. Ameliorarea mâncărimii și iritației pielii

Contraindicații și precauții

blank

Chiar dacă bicarbonatul de sodiu este considerat în general sigur pentru a fi folosit în exterior, este important să fii precaut. Folosirea excesivă sau pe termen lung poate irita pielea sau schimba pH-ul acesteia. Unele persoane ar putea fi sensibile sau alergice la bicarbonatul de sodiu, deci e mai bine să eviți utilizarea lui în aceste cazuri.

Citeste:  Sirop Tuse Copii 6 Luni: Un Ghid Complet

Băile cu bicarbonat de sodiu sunt în general sigure, dar prea mult bicarbonat de sodiu poate fi rău. Acesta poate face să te simți rău și să ai probleme cu corpul. În cantități mari, poate provoca:

 1. Gaze în stomac
 2. Greață și vărsături
 3. Crize
 4. Lipsă de apă în corp
 5. Probleme cu rinichii
 6. Greu să respiri

Pielea poate absorbi bicarbonatul de sodiu, chiar și în timpul băilor cu bicarbonat. Nu e bine să faci baie cu bicarbonat dacă:

 1. Ai tensiune arterială mare
 2. Ai răni deschise
 3. Te poți leșina ușor
 4. Ai diabet
 5. Ești însărcinată sau alăptezi
 6. Ai alergie la bicarbonat
 7. Folosești alcool sau medicamente care te fac somnoros.

De asemenea, este esențial să consulți întotdeauna un medic înainte de a începe un nou tratament sau de a folosi un remediu nou. Așa te asiguri că este potrivit pentru tine și că nu există riscuri sau contraindicații.

Concluzie

În concluzie, bicarbonatul de sodiu este folosit des pentru multe probleme de sănătate, inclusiv hemoroizii. Dar trebuie să fiți atent și să vorbiți întotdeauna cu un medic înainte de a începe tratamentul. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la calmarea hemoroizilor, dar trebuie să fiți conștient de riscuri și efecte secundare.

Lasă un comentariu