Cu toții am trecut prin momente neplăcute atunci când o răceală ne dă bătăi de cap. Dar cât timp trebuie să trecem prin această perioadă și ce putem face pentru a ne simți mai bine rapid? Hai să explorăm lucrurile într-un mod simplu și clar.
Cât Durează o Răceală de Obicei?
O răceală obișnuită de obicei se vindecă într-un interval de 7 până la 10 zile, dar durata poate să difere. Unele simptome pot să dureze mai mult sau să evolueze spre probleme mai serioase, precum infecții ale sinusurilor sau ale plămânilor. Este esențial să acorzi corpului tău odihnă adecvată, să te hidratezi și să consulți un medic în cazul în care simptomele persistă sau se înrăutățesc. Folosirea medicamentelor pentru a ameliora simptomele, împreună cu adoptarea unui stil de viață sănătos, pot ajuta la o recuperare mai rapidă.
Ce Simptome Să Aștepți?
Principalele simptome ale unei răceli includ:
- Durere în gât
- Nas înfundat sau curgător
- Strănut
- Tuse
Simptome mai severe, cum ar fi febra, durerile de cap și durerile musculare, pot apărea și ele, însă acestea sunt asociate în general mai mult cu gripa.
Ce Poți Face Pentru a Te Simți Mai Bine Rapid?
Nu există un remediu pentru răceală, dar poți avea grijă de tine acasă prin:
- odihnă, consumul adecvat de lichide și o alimentație sănătoasă
- administrarea de medicamente fără prescripție, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru a reduce febra sau disconfortul
- utilizarea spray-urilor sau tabletelor decongestionante pentru a elibera nasul înfundat
- încercarea de remedii precum gargarismul cu apă sărată și suptul bomboanelor mentolate
Farmaciile oferă o varietate de medicamente fără prescripție și decongestionante, potrivite în principal pentru copiii mai mari și adulți. Totuși, acestea ar putea să nu fie potrivite pentru sugari, copii mici, femei însărcinate, persoanele cu anumite probleme de sănătate și cei care iau anumite medicamente. Dacă ai îndoieli, este recomandat să consulți un farmacist pentru sfaturi personalizate.
Când Să Cauti Ajutor Medical?
Dacă tu sau copilul tău aveți răceală, de obicei, nu e nevoie să mergeți la doctor, pentru că simptomele ar trebui să dispară într-o săptămână sau două.
Trebuie să cauti un medic doar în cazuri specifice:
- dacă simptomele persistă mai mult de trei săptămâni
- dacă simptomele devin brusc mai grave
- dacă ai probleme cu respirația
- dacă apar complicații ale răcelii, precum dureri în piept sau tuse cu sânge
Ar fi bine și să ceri sfatul medicului dacă ești îngrijorat pentru bebelușul tău sau pentru o persoană în vârstă, sau dacă ai o problemă la plămâni.
Cum se răspândesc răcelile?
În general, o persoană devine contagioasă cu câteva zile înainte ca simptomele să înceapă și rămâne astfel până când toate simptomele dispar. Acest lucru înseamnă că majoritatea oamenilor pot transmite virusul timp de aproximativ două săptămâni.
Poți contracta virusul de la o persoană contagioasă prin:
- atingerea unui obiect sau suprafață contaminată de picături infectate și apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor
- atingerea pielii cuiva care are picături infectate pe piele și apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor
- inhalarea picăturilor minuscule de lichid care conțin virusul răcelii – acestea sunt eliberate în aer atunci când o persoană infectată tușește sau strănută
Răcelile se răspândesc cel mai ușor între grupurile de persoane aflate în contact constant, cum ar fi familii și copii în școli sau la grădiniță. De asemenea, sunt mai frecvente în sezonul rece, deși nu este clar exact de ce.
Sunt diferiți viruși care pot provoca răceală, așa că este posibil să ai mai multe episoade una după alta. Fiecare răceală poate fi cauzată de un virus diferit.
Cum pot opri răspândirea unei răceli?
Există câțiva pași simpli pe care îi poți lua pentru a preveni răspândirea unei răceli. De exemplu:
- Spală-ți mâinile regulat, în special înainte de a-ți atinge nasul sau gura și înainte de a manipula alimente.
- Atunci când strănuți sau tușești, te rugăm să folosești întotdeauna țesuturi. Acest lucru ajută la oprirea răspândirii picăturilor care pot conține virusul din nas și gură în aer, unde pot infecta alte persoane. Nu uita să arunci imediat țesuturile folosite și să-ți speli pe mâini. Este o măsură simplă, dar eficientă, pentru a preveni transmiterea virusurilor.
- Curăță suprafețele în mod regulat pentru a le menține lipsite de germeni.
- Folosește-ți propriul pahar, farfurie, tacâmuri și ustensile de bucătărie.
- Nu împărți prosoapele sau jucăriile cu cineva care are răceală.
Au existat sugestii că vitamina C, zincul și usturoiul ar putea fi de ajutor în scăderea riscului de a contracta o răceală. Cu toate acestea, în acest moment, nu există suficiente dovezi solide pentru a confirma această idee.