Galbenele – Beneficii, Utilizare si Contraindicatii

Galbenele, cunoscute științific sub numele de Calendula officinalis, este o floare minunată cu o mulțime de beneficii pentru sănătate și frumusețe. De la tratarea iritațiilor pielii până la îmbunătățirea sănătății inimii, gălbenelele au fost folosite de secole în medicina tradițională și în cosmetice. Hai să explorăm mai profund această minunată plantă și să descoperim toate secretele sale!

Ce sunt gălbenelele?

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt plante cu flori recunoscute pentru culorile lor solare și pentru mirosul lor balsamic puternic. Ele sunt cultivate în mod obișnuit în România, fiind plante anuale sau rar bienale, ce pot atinge înălțimi de 40-80 cm și sunt bogat ramificate și pubescente. Aceste flori frumoase sunt membri ai familiei Asteraceae, alături de alte plante precum coada șoricelului, mușețelul și păpădia.

Gălbenelele sunt originare din regiunile mediteraneene și sunt adesea găsite în grădini ca flori ornamentale. Ele au fost cultivate de către oameni de-a lungul timpului și sunt folosite în medicina tradițională chineză și ayurvedică, datorită proprietăților lor terapeutice și cosmetice. Planta înflorește în prima zi a fiecărei luni, motiv pentru care și denumirea sa latină, „Calendula”, derivă din cuvântul „kalendae”, care înseamnă „calendar mic”.

Galbenele: Compoziție Chimică

Gălbenelele sunt bogate într-o varietate de compuși chimici care contribuie la proprietățile lor terapeutice și beneficiile pentru sănătate. Conform unui studiu recent s-a stabilit ca acești compuși includ:

 1. Carotenoizi: Pigmenți naturali responsabili pentru culoarea vibrantă a florilor de gălbenele și care au proprietăți antioxidante puternice.
 2. Terpenoizi: Substanțe organice care se găsesc în florile și rădăcinile de gălbenele și care au efecte antioxidante și antiinflamatoare.
 3. Flavonoizi: Compusi care contribuie la culoarea și aroma plantelor și care au roluri antioxidante și antiinflamatoare.
 4. Cumarine: Substanțe organice aromatice cu acțiune antiinflamatoare și anticoagulantă, găsite în principal în florile de gălbenele.
 5. Acizi Fenolici: Compusi organici cu rol în protejarea plantelor împotriva stresului oxidativ și care pot avea beneficii similare pentru sănătatea umană.
 6. Quinone: Substanțe cu potențial anticancerigen și cu efecte antioxidante importante, găsite în special în frunzele de gălbenele.
 7. Aminoacizi: Elementele de bază ale proteinelor, care pot ajuta la regenerarea și repararea țesuturilor.

Galbenele: Beneficii, Proprietăți și Aplicații Terapeutice

blank

Gălbenelele sunt cunoscute pentru beneficiile lor terapeutice și multiplele proprietăți care le fac o alegere populară în medicina tradițională și homeopatică. Această plantă are o varietate de aplicații terapeutice, fiind utilizată în tratarea diferitelor afecțiuni și în îngrijirea pielii.

Beneficii și Proprietăți

1. Stimulează Sistemul Imunitar: Gălbenelele conțin compuși activi care pot stimula sistemul imunitar, ajutând la prevenirea infecțiilor și a bolilor.

2. Îmbunătățește Sănătatea Pielii: Proprietățile antiinflamatorii, antifungice și antibacteriene ale gălbenelelor sunt ideale pentru tratarea acneei, iritațiilor și rănilor deschise.

3. Susține Digestia: Consumul intern de gălbenele poate ajuta la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv, reducând durerile abdominale și prevenind constipația.

4. Reducerea Durerilor Menstruale: Datorită efectelor antispastice și antiinflamatorii, gălbenelele pot ameliora durerile menstruale și crampele.

Citeste:  Menta: Beneficii, Proprietati si Utilizare

5. Proprietăți Antioxidante: Gălbenelele sunt bogate în polifenoli și carotenoide, protejând celulele împotriva radicalilor liberi și încetinind procesul de îmbătrânire a pielii.

6. Activitate Citotoxică și Împotriva Tumorilor: Gălbenelele au fost studiate pentru efectele lor citotoxice și capacitatea de a inhiba creșterea tumorilor.

7. Activitate Antiinflamatorie și Antimicrobiană: Gălbenelele au demonstrat capacitatea de a reduce inflamația și de a acționa ca agenți antimicrobieni împotriva unei game largi de bacterii, fungii și virusuri.

Aplicații Terapeutice

Gălbenelele au fost utilizate cu succes în tratamentul mai multor afecțiuni, atât prin consum intern, cât și prin aplicare topică. Mai jos sunt prezentate câteva aplicații terapeutice ale gălbenelelor:

– Dermatită: Utilizarea topică a gălbenelelor a demonstrat eficacitate în tratarea dermatitei acute și cronice.

– Afecțiuni Orale: Gălbenelele au fost folosite cu succes pentru reducerea plăcii dentare și inflamației gingivale prin clătirea cu gargară de gălbenele.

– Răni și Ulcere: Gălbenelele accelerează procesul de vindecare a rănilor, ulcerațiilor și arsurilor, promovând regenerarea țesuturilor.

– Episiotomie și Afecțiuni Ginecologice: Utilizarea de unguente sau geluri pe bază de gălbenele poate reduce durerea și inflamația în cazul episiotomiilor și poate fi eficientă în tratarea candidozei vaginale și a vaginozei bacteriene.

Utilizarea Gălbenelelor:

blank

Gălbenelele sunt folosite în diverse moduri pentru beneficiile lor pentru sănătate și frumusețe.

Ceai de Gălbenele

 • Beneficii: Ceaiul de gălbenele este bogat în antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și carotenoizii, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la menținerea sănătății inimii.
 • Pentru a pregăti ceaiul de gălbenele, adăugați 1-2 lingurițe de flori uscate de gălbenele într-o ceașcă cu apă fierbinte și lăsați să infuzeze timp de 5-10 minute. Se poate consuma de 2-3 ori pe zi pentru beneficii maxime.

Tinctură de Gălbenele

 • Beneficii: Tinctura de gălbenele are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, fiind utilă în tratarea iritațiilor pielii, a leziunilor minore și a arsurilor solare.
 • Pentru uz extern, tinctura de gălbenele poate fi aplicată direct pe piele cu ajutorul unui tampon de bumbac sau poate fi diluată în apă în raport de 1:4 pentru a reduce concentrația și a evita iritațiile.

Cremă de Gălbenele

 • Beneficii: Cremele cu extract de gălbenele au proprietăți emoliente și hidratante, fiind eficiente în calmarea și în tratarea iritațiilor, a dermatitelor și a eczemelor.
 • Se aplică o cantitate mică de cremă de gălbenele pe piele, masând ușor în zonele afectate. Poate fi utilizată de mai multe ori pe zi, după necesitate.

Ulei de Gălbenele

 • Beneficii: Uleiul de gălbenele are proprietăți antiinflamatorii și cicatrizante, fiind util în vindecarea rănilor, a zgârieturilor și a arsurilor solare.
 • Se aplică uleiul de gălbenele pe piele, masând ușor în zonele afectate. Poate fi folosit și pentru masaj sau adăugat în băi calde pentru relaxare.

Extract de Gălbenele în Glicerol

 • Beneficii: Extractul de gălbenele în glicerol este blând și hidratant pentru piele, fiind recomandat în special pentru pielea sensibilă sau iritată.
 • Se aplică extractul de gălbenele în glicerol pe piele, masând delicat până la absorbția completă. Poate fi utilizat de mai multe ori pe zi, în funcție de necesități.

Utilizare în Bucătărie

 • Beneficii: Gălbenelele adaugă nu doar culoare, ci și un gust subtil și o aromă plăcută preparatelor culinare. Ele conțin compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, oferind și beneficii pentru sănătate.
 • Florile de gălbenele pot fi adăugate proaspete sau uscate în salate pentru un plus de prospețime și culoare. Ele pot fi de asemenea folosite pentru a prepara ceaiuri, gemuri sau siropuri, adăugând o notă florală delicată deserturilor și băuturilor.
Citeste:  Coada Soricelului: Proprietăți, Beneficii și Utilizare

Galbenele: Contraindicații și Precauții

În ciuda beneficiilor sale considerabile pentru sănătate, gălbenelele vin cu anumite precauții și contraindicații importante pe care trebuie să le luăm în considerare înainte de a le utiliza.

Alergii și Sensibilitate

Unele persoane pot prezenta reacții alergice sau de sensibilitate la gălbenele, manifestate prin iritații ale pielii, mâncărimi sau roșeață. Este recomandat să efectuați un test alergologic sau să aplicați produsul pe o mică porțiune de piele înainte de utilizare. Dacă apar reacții adverse, evitați utilizarea gălbenelelor.

Interacțiuni Medicamentoase

Gălbenelele pot interacționa cu anumite medicamente, inclusiv anticoagulantele, antihipertensivele sau sedativele. De exemplu, ele pot intensifica efectul anticoagulantelor, ceea ce poate duce la sângerări excesive în timpul intervențiilor chirurgicale sau în cazul traumelor. Consultați întotdeauna un medic înainte de a folosi gălbenelele împreună cu aceste medicamente.

Sarcină și Alăptare

Siguranța utilizării gălbenelelor în timpul sarcinii și alăptării nu este suficient studiată. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite utilizarea produselor pe bază de gălbenele sau să discute cu medicul lor înainte de a le folosi.

Precauții în Cazul Copiilor

Deși gălbenelele sunt considerate în general sigure pentru utilizarea la copii, este esențial să respectați dozele și indicațiile medicului sau farmacistului. Copiii sub 2 ani și cei cu afecțiuni preexistente ar trebui să evite utilizarea produselor pe bază de gălbenele fără consult medical.

Este important să reținem că utilizarea produselor pe bază de gălbenele nu poate înlocui tratamentul medical și nu ar trebui să fie utilizată pentru diagnosticare sau tratare fără consult medical.

Întrebări Frecvente

Întrebări și Răspunsuri despre Gălbenele
Cum arată gălbenelele?

Gălbenelele sunt flori cu petale portocalii sau galbene, asemănătoare cu margaretele. Ele au un centru închis și petale subțiri, iar planta poate crește până la o înălțime de aproximativ 30-60 de centimetri.

Când se culeg florile de gălbenele?

Florile de gălbenele sunt cel mai bine culese într-o zi însorită, dimineața devreme, după ce roua dimineții s-a evaporat. Este recomandat să culegi florile atunci când sunt proaspete și complet deschise, pentru a obține beneficiile lor maxime.

Pentru ce este bun ceaiul de gălbenele?

Ceaiul de gălbenele are numeroase beneficii pentru sănătate. Poate fi utilizat pentru tratarea iritațiilor și inflamațiilor pielii, ameliorarea durerilor de gât sau a răcelilor, calmarea stomacului și chiar pentru îmbunătățirea digestiei. De asemenea, ceaiul de gălbenele are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot contribui la menținerea sănătății generale.

Pentru ce e bună crema de gălbenele?

Crema de gălbenele este recunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare și calmante pentru piele. Ea poate fi utilizată pentru tratarea arsurilor solare, a iritațiilor, a inflamațiilor sau a zgârieturilor minore. De asemenea, crema de gălbenele poate ajuta la hidratarea pielii uscate și la menținerea sănătății acesteia.

Clip informativ:

Lasă un comentariu