Despre tusea magareasca
Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de pertussis, este o infecție respiratorie extrem de contagioasă care se manifestă prin accese de tuse violente și incontrolabile. Această afecțiune poate afecta persoane de toate vârstele și poate persista timp de săptămâni sau chiar luni. Termenul popular pentru această tuse este „tusea măgărească„. Infecția atacă căile respiratorii și plămânii, iar bacteriile din genul Bordetella, în special B. pertussis și B. parapertussis, sunt cauza acestei afecțiuni.
Cauzele tusei convulsive
Atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau râde, particulele de salivă care conțin bacterii precum Bordetella pertussis se răspândesc în aer. Aceasta înseamnă că oricine intră în contact cu aerul contaminat poate contracta tusea convulsivă. Bacteriile se atașează de cili, mici extensii asemănătoare părului din sistemul respirator superior, eliberând toxine care deteriorează acești cili și cauzează umflarea căilor respiratorii. Astfel, bacteriile pătrund inițial în căile respiratorii, se fixează pe mucoasa pulmonară și declanșează inflamația, manifestată prin tuse persistentă.
Tusea convulsivă poate apărea la orice vârstă și poate persista timp de 3-6 săptămâni.
Cum se transmite tusea magareasca
Tusea convulsivă se răspândește de la persoană la persoană, mai ales prin tuse sau strănut, sau când persoanele petrec timp îndelungat împreună, partajând același spațiu de respirație. Perioada de contagiozitate este maximă în primele 2 săptămâni de la debutul tusei, iar aceasta poate fi redusă cu tratamentul cu antibiotice.
Simptomele tusei convulsive
Simptomele se dezvoltă în general la 5-10 zile de la expunere și pot include rinoree, strănut, tuse ușoară, febră mică și apneea (mai ales la copii). După primele săptămâni, tusea devine productivă și poate persista până la 10 săptămâni sau mai mult. Alte simptome pot include vărsături, oboseală după tuse și crize de tuse paroxistice.
Prevenirea tusei convulsive
Cel mai eficient mod de prevenire a tusei convulsive este vaccinarea antipertussis, administrată la recomandarea medicului și cu acordul părinților. Igiena personală, cum ar fi acoperirea gurii și nasului la tuse sau strănut, spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele infectate, contribuie și ele la prevenirea răspândirii bolii.
Leacuri batranesti pentru tuse magareasca cunoscute in tradiția populară
- Ceai de tei
Pentru combaterea răcelii, consumul de lichide calde, în special ceaiurile din plante, este recomandat. Ceaiul de tei, datorită proprietăților expectorante și antiinflamatoare, poate fi eficient în calmarea tusei. Prepară un ceai din flori de tei uscate, lasă-l la infuzat timp de 5 minute și bea-l cald cu miere.
- Sirop de ridiche neagră
Siropul de ridiche neagră este un remediu popular pentru tusea seacă și productivă. Are proprietăți antivirale și ajută la desprinderea flegmei. Scobește o ridiche neagră, adaugă miere și lasă-o peste noapte. Ia câteva lingurițe din siropul obținut pentru calmarea tusei.
- Sirop de ceapă
Siropul de ceapă, considerat antiviral și antiinflamator, este util în combaterea virozelor respiratorii. Toci o ceapă, adaugă miere și lasă-o peste noapte. Strecoară și adaugă suc de lămâie. Consumă câteva lingurite pe zi pentru ameliorarea tusei.
- Miere cu lămâie
Mierea cu lămâie este un excelent remediu antiviral și antiinflamator pentru răceală și gripă. Amestecă două linguri de miere cu sucul de la o lămâie și ia câteva lingurite pe zi pentru a reduce simptomele.
- Sirop de muguri de pin
Siropul de muguri de pin susține sănătatea tractului respirator. Este antiinflamator și imunostimulator, recomandat în caz de afecțiuni respiratorii. Poți cumpăra sirop de muguri de pin și să-l administrezi conform instrucțiunilor.
- Sirop de pătlagină
Siropul de pătlagină este un alt remediu natural util pentru simptomele de răceală și gripă. Are acțiune antiinflamatoare și expectorantă. Poți cumpăra sirop de pătlagină sau alege să consumi ceai de pătlagină pentru ameliorarea tusei.
Complicațiile Tusei Convulsive
Tusea magareasca prezintă un risc semnificativ de complicații, în special la bebelușii cu vârsta sub 6 luni, sporind probabilitatea de necesitate a tratamentului spitalicesc. Aproximativ jumătate dintre bebelușii cu vârsta sub un an, afectați de tuse convulsivă, se confruntă cu necesitatea îngrijirii medicale în spital, cu potențiale consecințe grave, cum ar fi:
- 23% suferă de pneumonie, o infecție pulmonară gravă;
- 1,1% pot dezvolta convulsii, manifestate prin mișcări violente și incontrolabile;
- 61% experimentează apnee, o întrerupere sau încetinire a respirației;
- 0,3% se confruntă cu encefalopatie, o afecțiune a creierului;
- 1% dintre aceștia pot, din nefericire, deceda.
De asemenea, adolescenții și adulții pot suferi complicații din cauza tusei convulsive, deși, în general, acestea sunt mai puțin grave. Printre cele mai obișnuite complicații întâlnite în cazul acestei categorii de pacienți se numără:
- pierderea în greutate (33%);
- pneumonia (2%);
- pierderea controlului vezicii urinare (28%);
- leșinul și pierderea conștienței (6%);
- fracturi de coaste cauzate de tuse severă (4%).
Sursa: https://vaccination-info.europa.eu/ro/fisele-de-informare-despre-boli/tusea-convulsiva