Urzica – Beneficii, Utilizare si Contraindicatii

Urzica este o plantă bogată în substanțe benefice pentru sănătatea noastră și este adesea subestimată în valoarea sa. Vom explora în acest articol diversele aspecte legate de urzică, de la proprietățile sale la beneficiile și contraindicațiile sale.

Ce este urzica?

Urzica este o plantă cunoscută pentru aspectul său distinctiv, cu frunze zimțate și fire, care crește sălbatic în diferite părți ale lumii. Științific numită Urtica dioica, este o plantă erbacee perenă. Ceea ce o face să iasă în evidență este capacitatea sa de a provoca senzații de arsură și mâncărime atunci când este atinsă direct. Această senzație neplăcută este cauzată de firele fine și rigide de pe frunzele sale, care conțin substanțe iritante.

Istorie și Folclor

Urzica are o istorie îndelungată în cultura și tradițiile românești, fiind menționată în numeroase texte și documente istorice. De-a lungul timpului, urzica a avut diverse utilizări în viața cotidiană a poporului român, de la scopuri medicinale și culinare până la superstiții și ritualuri populare.

Utilizări Tradiționale

Încă din vechime, urzica a fost folosită în medicina populară românească pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Planta era considerată un remediu eficient împotriva anemiei, reumatismului și a altor probleme de sănătate. De asemenea, urzica era folosită pentru vindecarea rănilor și pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Superstiții și Tradiții

Urzica a fost înconjurată de numeroase superstiții și tradiții în folclorul românesc. Se credea că atunci când urzica își arată frunzele la începutul primăverii, este semn că vremea va deveni mai caldă și că natura se trezește la viață. De asemenea, există credința că atunci când cineva este înțepat de urzică, este un semn că acea persoană va fi norocoasă în curând.

Urzica în Literatură

Urzica a fost adesea menționată în literatura românească ca simbol al tradițiilor și obiceiurilor populare. Poetul Mihai Eminescu a făcut referire la urzică în poezia sa „O, ramură de urzici”, în care descrie frumusețea și delicatețea naturii în contrast cu asprimea și duritatea realității.

Ritualuri Populare

În unele zone ale României, urzica era folosită în diferite ritualuri și sărbători populare. De exemplu, în unele regiuni, oamenii obișnuiau să bată cu urzica în timpul sărbătorilor de primăvară pentru a îndepărta spiritele rele și pentru a aduce noroc și fertilitate în gospodărie. Aceste obiceiuri au supraviețuit de-a lungul timpului și sunt încă practicate în unele comunități tradiționale.

Valoare Nutrițională

Urzica este o sursă bogată de nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră. Iată o privire mai simplă asupra a ceea ce se afla in 100 de grame de urzica:

 • Vitamina A: Aproximativ 50% din doza zilnică recomandată.
 • Vitamina C: Aproximativ 30% din doza zilnică recomandată.
 • Fier: Aproximativ 10% din doza zilnică recomandată.
 • Calciu: Aproximativ 15% din doza zilnică recomandată.
 • Proteine: 2-3 grame.
 • Fibre: 2-3 grame.
 • Acizi Grași Omega-3: Cantități mici.
 • Antioxidanți: Prezenți în cantități semnificative.

Urzica: Beneficii

Urzica Beneficii

Urzica oferă o serie de beneficii pentru sănătatea noastră:

 • Antiinflamator: Substanțele active din urzică au demonstrat capacitatea de a reduce inflamația în organism, fiind benefice pentru persoanele cu afecțiuni inflamatorii cum ar fi artrita.
 • Antioxidant: Urzica conține compuși antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând stresul oxidativ și contribuind la prevenirea bolilor cronice.
 • Sprijin pentru sănătatea tractului urinar: Consumul de urzică poate ajuta la menținerea sănătății tractului urinar, prevenind infecțiile urinare și reducând riscul formării calculilor renali.
 • Susținerea sănătății sistemului imunitar: Anumite studii indică faptul că urzica poate avea un efect stimulator asupra sistemului imunitar, contribuind la combaterea infecțiilor și a bolilor.
 • Îmbunătățirea sănătății pielii: Consumul de urzică sau aplicarea acesteia pe piele poate contribui la ameliorarea problemelor precum eczema sau acnee, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antimicrobiene.
 • Susținerea sănătății oaselor: Datorită conținutului său ridicat de calciu și vitamina K, urzica poate ajuta la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea osteoporozei.
 • Reglarea nivelului de zahăr din sânge: Consumul regulat de urzică poate ajuta la menținerea nivelului de glucoză în sânge, fiind benefic în special pentru persoanele cu diabet.
 • Îmbunătățirea circulației sanguine: Substanțele active din urzică pot ajuta la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației sanguine, având beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.
Citeste:  Salvie - Beneficii, Utilizare si Contraindicatii

Urzica: Utilizare

Bucătăria Tradițională

Urzica ocupă un loc special în bucătăria tradițională românească, fiind folosită în diverse rețete care au trecut din generație în generație. Iată câteva moduri tradiționale în care urzica este utilizată în gastronomia românească:

Supă de Urzici

Una dintre cele mai cunoscute și apreciate rețete cu urzici este supa de urzici. Frunzele tinere de urzică sunt folosite pentru a pregăti o supă bogată și aromată, care este adesea servită cu smântână și mămăligă. Supa de urzici este considerată un preparat tradițional românesc, fiind apreciată pentru gustul său savuros și pentru proprietățile sale nutritive.

Omletă cu Urzici

Urzica poate fi adăugată și în omlete pentru a le oferi un plus de savoare și valoare nutritivă. Frunzele de urzică sunt spălate, tocate fin și apoi adăugate în compoziția omletei împreună cu alte ingrediente, cum ar fi brânza, ceapa sau roșiile. Omleta cu urzici este un preparat simplu și delicios, perfect pentru micul dejun sau pentru o masă ușoară în timpul zilei.

Plăcintă cu Urzici

Urzica poate fi folosită și ca umplutură pentru plăcinte, aducând un gust rafinat și o textură interesantă preparatelor. Frunzele de urzică sunt fierte în prealabil și apoi amestecate cu brânză, ouă și condimente pentru a forma umplutura pentru plăcintă. Plăcinta cu urzici este apreciată pentru aroma sa inconfundabilă și pentru savoarea sa autentică.

Salată de Urzici

Urzica poate fi folosită și în salate pentru a adăuga prospețime și nutrienți. Frunzele tinere de urzică sunt spălate și adăugate în salată împreună cu alte ingrediente, cum ar fi roșiile, castraveții sau brânza proaspătă. Salata de urzici este o opțiune sănătoasă și delicioasă pentru a savura beneficiile acestei plante minunate.

Urzica este folosită de secole în medicina populară pentru tratarea diferitelor afecțiuni și pentru menținerea sănătății generale. Iată câteva dintre cele mai populare leacuri babesti care implică utilizarea urzicii:

Medicină și Leacuri Batranesti

Ceai de Urzică

 • Cum se prepară: Se adaugă frunze proaspete sau uscate de urzică în apă clocotită și se lasă să stea timp de 5-10 minute. Ceaiul se poate îndulci cu miere, dacă este necesar.
 • Beneficii: Ceaiul de urzică este folosit pentru detoxifierea organismului, îmbunătățirea circulației sângelui și reducerea inflamațiilor. De asemenea, este considerat benefic pentru sănătatea pielii și a părului.

Șampon de Urzică

 • Cum se folosește: Se prepară un decoct concentrat de urzică și se adaugă în șamponul obișnuit sau se folosesc infuzii de urzică ca clătire finală după spălarea părului.
 • Beneficii: Șamponul de urzică este folosit pentru combaterea mătreții, întărirea rădăcinilor părului și stimularea creșterii părului. De asemenea, este eficient în tratarea unor afecțiuni ale scalpului, cum ar fi dermatita seboreică.

Cataplasme cu Urzică

 • Cum se aplică: Frunzele proaspete de urzică sunt zdrobite sau măcinate și aplicate direct pe piele, acoperite cu un bandaj sau cu o bucată de pânză curată.
 • Beneficii: Cataplasmele cu urzică sunt folosite pentru tratarea durerilor articulare și musculare, a arsurilor și a iritațiilor pielii. Acestea pot ajuta și la reducerea inflamațiilor și a umflăturilor.

Baie cu Infuzie de Urzică

 • Cum se prepară: Se adaugă frunze de urzică în apa călduță de baie și se lasă să stea timp de 20-30 de minute înainte de a intra în cadă.
 • Beneficii: Baia cu infuzie de urzică este folosită pentru detoxifierea pielii, calmarea iritațiilor și a mâncărimii și pentru stimularea circulației sângelui. De asemenea, poate fi relaxantă și revigorantă pentru organism.

Care sunt contraindicațiile urzicii?

Deși urzica este recunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, există și anumite situații în care ar trebui evitată sau consumată cu precauție:

 • Interacțiuni cu Medicamentele: Urzica poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi cele pentru subțierea sângelui sau pentru scăderea tensiunii arteriale. Dacă iei astfel de medicamente, vorbește cu medicul înainte de a consuma urzică.
 • Alergii: Persoanele cu sensibilitate sau alergii la plantele din familia Urticaceae ar trebui să evite urzica. Alergiile pot provoca reacții cutanate severe.
 • Probleme Digestive: Consumul excesiv de urzică poate provoca disconfort gastric, mai ales la persoanele cu afecțiuni digestive.
 • Afecțiuni Renale: Datorită efectului diuretic al urzicii, persoanele cu probleme renale ar trebui să limiteze consumul de urzică.
Citeste:  Patlagina - Beneficii, Utilizare si Contraindicatii

Urzica este o plantă perenă și ușor de crescut, potrivită pentru grădini sau ghivece. Iată câteva sfaturi simple pentru a vă asigura că cultivarea urzicii este un succes:

Cultivarea Urzicii

Urzica in ghiveci
 1. Locația Potrivită: Alegeți un loc însorit sau parțial umbrit, cu un sol bine drenat și bogat în substanțe nutritive.
 2. Plantarea Semințelor sau Rizomilor: Puteți să plantați semințele direct în grădină sau să începeți în ghivece și să transplantați plantele mai târziu. Alternativ, puteți să utilizați rizomi pentru a planta urzica.
 3. Îngrijirea Simplă: Urzica nu necesită multă atenție. Asigurați-vă că solul este mereu udat, dar nu excesiv. Îndepărtați buruienile pentru a lăsa loc plantelor să crească.
 4. Recoltarea Frunzelor: Culegeți frunzele tinere de urzică de mai multe ori în timpul sezonului de creștere. Purtați mănuși pentru a evita înțepăturile și recoltați doar frunzele de sus.
 5. Reproducerea Simplă: Puteți să înmulțiți urzica prin semințe sau prin divizarea rizomilor. Împărțiți rizomii și plantați bucăți în sol pentru a obține noi plante.
 6. Protecția împotriva Dăunătorilor: Urzica este rezistentă la dăunători și boli, dar puteți lua măsuri preventive, cum ar fi îndepărtarea frunzelor afectate și aplicarea compostului în jurul plantelor.


Tehnici de Recoltare a Urzicii

Recoltarea urzicii poate fi o activitate simplă dacă urmați câteva tehnici de bază. Iată cum să recoltați urzica în mod eficient și sigur:

 1. Folosiți Mănuși: Înainte de a atinge urzica, asigurați-vă că purtați mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile și iritațiile pielii.
 2. Alegeți Frunzele Tinere: Recoltați doar frunzele tinere de urzică, deoarece acestea sunt mai moi și mai puțin amare decât cele mai mature. Evitați frunzele care au început să se îngălbenească sau să se usuce.
 3. Tăiați sau Smulgeți Cu Grijă: Folosiți o foarfecă ascuțită pentru a tăia frunzele de urzică sau smulgeți-le cu grijă din tulpină. Asigurați-vă că recoltați doar partea de sus a plantei și lăsați restul să crească pentru a vă asigura o recoltă continuă.
 4. Evitați Recoltarea de Pe Marginea Drumurilor: Evitați recoltarea urzicii din zone poluate sau de lângă drumuri aglomerate, deoarece acestea pot fi contaminate cu substanțe toxice sau poluanți.
 5. Recoltați Dimineața: Este recomandat să recoltați urzica dimineața devreme, când frunzele sunt proaspete și pline de nutrienți. Evitați recoltarea după ploaie sau în timpul zilelor călduroase, deoarece frunzele pot fi mai fragile și mai puțin gustoase.
 6. Depozitați Cu Grijă: După ce ați recoltat urzica, depozitați-o într-un recipient sau într-o pungă de hârtie și păstrați-o în frigider pentru a menține prospețimea. Consumați urzica cât mai curând posibil pentru a beneficia de nutrienții săi.

Întrebări Frecvente

Întrebări și Răspunsuri despre Ceaiul de Urzică
Cât ceai de urzică se bea pe zi?

Se recomandă consumul a 2-3 căni de ceai de urzică pe zi pentru adulți. Pentru copii, doza recomandată este de 1-2 căni pe zi.

Ce boli tratează urzica?

Urzica este folosită în medicina tradițională pentru tratarea afecțiunilor precum reumatismul, anemia, alergiile, inflamațiile și problemele digestive.

Ce poți face cu zeama de urzică?

Zeama de urzică poate fi folosită ca loțiune pentru întărirea părului, pentru tratarea mătreții și pentru calmarea iritațiilor pielii.

Unde găsesc semințe de urzică?

Semințele de urzică pot fi găsite în magazinele de specialitate pentru grădinărit sau online, la furnizorii de semințe și plante.

Sursa: Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review

Clip Informativ:

Lasă un comentariu